SMAKEN VAN Gisteren, SMAKEN VAN VANDAAG
STAD BRUSSEL
HISTORISCH GASTRONOMIECENTRUM BIBLIOTHEEK DES RICHES CLAIRES
SMAKEN VAN Gisteren, SMAKEN VAN VANDAAG
Colloquium georganiseerd ter gelegenheid van de 10e sterfdag van Jean-Louis Flandrin († 8 augustus 2001) in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel
Zaterdag 1 oktober 2011
I. Bibliotheek van Rijkdom Claires (Brussel)
09.00 uur: Ontvangst van deelnemers
9.30 uur: Welkomstwoord
Luc Cooremans (voorzitter van het Centre de gastronomie historique-
Liliane Plouvier (Vice-voorzitter van de CGH), Jean-Louis Flandrin (1931-2001), Al tien jaar….
Wetenschappelijke presentaties I: voorzitter: Jean-Pierre Devroey, Université Libre de Bruxelles
10.00 uur: De variaties van de patina: Romeinse keuken ondanks Apicius door Nicole Blanc (CNRS, Parijs)
10:15 uur: Steur en kaviaar in de oudheid door Anne Nercessian (CNRS, Parijs)
10.30 uur: Tussen koken, medicijnen en magie: rond enkele Angelsaksische manuscripten van Alban Gautier (Université du Littoral, Boulogne-sur-Mer)
11 uur: koffiepauze
11.30 uur: eten aan het hof van de kaliefen: tussen uiterlijk vertoon en tradities door Véronique Pitchon (Universiteit van Straatsburg)
12.00 uur: Schets van gastronomische systemen voor wijn. Frankrijk en Italië tussen de middeleeuwen en de moderne tijd door Yann Grappe (Università di Scienze Gastronomiche, Pollenzo Ricerca, Bologna)
Wetenschappelijke presentaties II: voorzitter: Peter Scholliers, Vrije Universiteit Brussel
14.30 uur: opening van de keuken van Lancelot de Casteau, een stilzwijgend culinair systeem door Pierre Leclercq (Université Libre de Bruxelles en Centre de Gastronomie Historique)
15.00 uur: De culinaire achttiende eeuw: naar de kunst en wetenschap van smaak door Viktoria von Hoffmann (FNRS, Universiteit van Luik)
15.30 uur: koffiepauze
16.00 uur: Parijse smaken: gastronomische wandeling in het historische Parijs door Patrick Rambourg (Universiteit van Parijs VII)
16.30 uur: Conclusies door Alain Dierkens (Université libre de Bruxelles)
II. Gotische zaal van het stadhuis van Brussel: Bourgondisch feest
18.00 uur: welkom
18.15 uur: De Bourgondische spektakelstaat: het "politiek correcte" banket in de landen van belofte door Marc Boone (Universiteit Gent)
18.45 uur: Presentatie van het feest door Liliane Plouvier (Historisch gastronomiecentrum)
19.00 uur: Aan tafel! Meesterkok: Yves Cousin, Traiteur "Dill’Ycov" in samenwerking met Olivier Soudan, geweldige chef uit Lyon
Reconstructie van een 15e-eeuws Frans-Bourgondisch banket ter afsluiting van de studiedag georganiseerd ter herdenking van de 10e sterfdag van Jean-Louis Flandrin In de keuken: Yves Cousin, Traiteur Dill d'Ycov, in samenwerking met Olivier Soudan, Grand Chef Lyonnais , en het CGH-team, Anna Rosa Aresu, Cécile Fossoul, Pierre Leclercq, Agnès Thas, Denys Van Elewijck Inleidende lezingen: Marc Boone, professor aan de Universiteit Gent, en Liliane Plouvier, gastronomisch historicus Aanwezigheid: 65 € / persoon (welkomstdrankje aangeboden)
114 Terre-Neuvestraat 1000 Brussel Tel: 02545 03 01 Fax: 02545 03 08 Mobiel: 0479 75 63 17
Waarschuwing!
De reservering wordt pas van kracht na overschrijving van de 65 € / persoon op bankrekening IBAN BE92 0682 4315 9223 Swift-code van de Dexia-bank: GKCCBEBB en vóór 21 september 2011
Menu
Gecoate pauwen en fazanten Gouden en vlammende zwijnenkop Vis in drie kleuren en kleuren Amandel egels Potentaart Appeltaart Aragondis Amplummus Gevulde appels Gevulde eieren Blanc kribbe Tailliz en Vlaamse Chaudeau
Noorse patés Rissoles van merg
Ghesoden vladen
Hure gevulde kip en gouden pommels
Sulta
Koude salie
Cameline, Jance, Robert Beard
BOUTEHORS Hypocras en claré Kamerkruiden, roze suiker, paarse suiker, sinaasappel, cotignac, gingembrasfiés
Comentários