Boussu
De ruïnes van het kasteel van Boussu zijn bij decreet van 25 juli 1996 geclassificeerd als uitzonderlijk erfgoed van het Waals Gewest.
Bij deze gelegenheid een reconstructie die een week lang werd gefilmd door de RTBF van het "Banket Lancelot de Casteau"
Het heeft vier gangen die weer onderverdeeld zijn in verschillende gerechten. Bij dit systeem, “à la française” genaamd, plaatst het personeel de voedselschalen gewoon op de tafels en helpen de gasten zichzelf. De diensten zijn absoluut niet op dezelfde manier samengesteldvandaag (wat traditioneel overeenkomt met de volgende volgorde: voorgerecht, hoofdgerecht, salade, kaas, dessert - altijd zoet).
In de 16e eeuw was de scheiding tussen zoet en hartig nog niet duidelijk vastgesteld. Zo kan de maaltijd heel goed beginnen met zoete gerechten. Aan de andere kant staat de laatste dienst, zoals nu, volledig in het teken van snoep. Dat was in voorgaande eeuwen niet het geval.
RTBF
Comments