top of page

Diner Tolstoï - Europalia Russia


Onder de Hoge Bescherming van de President van de Russische Federatie en van Zijne Majesteit de Koning der Belgen. Het festival presenteerde 22 tentoonstellingen, 132 concerten, 46 literaire bijeenkomsten en conferenties, 7 dansvoorstellingen, 49 theatervoorstellingen en 243 bioscoopvertoningen en trok 1.108.899 bezoekers en toeschouwers. Van de drie grote tentoonstellingen werden er twee georganiseerd in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel "Rusland in de avant-garde" en "Van de tsaar tot de keizer" en de derde in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis "The Trans- Siberisch ". De tentoonstellingen "Faberge. Juwelier van de Romanovs", "Sovjet-idealisme", "Russisch symbolisme" en "Angels of History (1985-2005)" presenteerden andere aspecten van het Russische artistieke erfgoed. Ook kwamen de thema's mode, architectuur en fotografie aan bod.

Het Historisch Gastronomiecentrum nodigt u uit voor een maaltijd waarvan de samenstelling is geïnspireerd op een boek met de titel "Aan de tafel van Russische schrijvers". Leo Tolstoj beschrijft in zijn roman Anna Karenina een reüniediner dat de basis vormt van het avondmenu.

De eigenlijke recepten zijn ontleend aan het kookboek van Jules Gouffé, de Franse kok en tijdgenoot van Tolstoj. In de 19e eeuw verwelkomde Rusland veel Franse chef-koks die burgerlijke en aristocratische tafels beïnvloedden.

Dit is echter geen eenzijdige invloed. Nieuwe gerechten verschijnen ook in Frankrijk en in Europa: à la Orloff, Demidof, Pojarski… Deze paar namen getuigen van een vruchtbare culinaire uitwisseling tussen Rusland en Europa.

Maar de Russische bijdrage aan de gastronomie is niet beperkt tot een paar gerechten die nog steeds bestaan. De belangrijkste bijdrage zit in de bediening van de maaltijd zelf. Tegenwoordig eten we "Russische stijl", of beter gezegd Russische bediening.

De gerechten worden achtereenvolgens na elkaar geserveerd, in tegenstelling tot het "Franse" servies dat uit verschillende diensten bestaat, waarbij elk van deze diensten bestaat uit meerdere verschillende gerechten die tegelijkertijd worden geserveerd. Service in Russische stijl vestigde zich geleidelijk aan, omdat elke gast alles kon eten en vooral warm kon eten. Jules Gouffé gaf al toe dat deze dienst bij bepaalde gelegenheden en voor bepaalde gerechten geschikter was dan de Franse.

Gedurende de 19e eeuw was deze manier van serveren van veroverde tafels in Europa, aangezien de Franse keuken zijn architecturale en grandioze presentatie van gerechten verloor aan een eenvoudigere en meer praktische presentatie.


U zult het genoegen hebben om te genieten van een diner in de geest van het diner dat door Tolstoj is verteld.

Het enige dat overblijft is u te wensen: Goedenavond en "Приятного аппетита" Bon appétit!

Alain Van Elewyck Voorzitter van het Historisch Gastronomiecentrum

Comments


voordat
gisteren
Archieven
label
Er zijn nog geen tags.
sociaal
  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn Social Icône
  • Twitter Basic Square
bottom of page